Idei la meniul de Crăciun

Cu toții ne dorim de Craciun o masă mai deosebit împodobită, un meniu mai sofisticat, bucate mai atrăgătoare. Îmi place să îi înveselesc pe ceilalți, pregătindu-le mâncăruri speciale, deși anul acesta le voi pregăti mai greu, sau chiar voi renunța la unele, căci nu îmi permite timpul, Maria necesită atenție o mare parte din timpul zilei. Cu toate acestea, ceva-ceva tot voi pregati😉.

Dacă v-ați plictisit de unele feluri din meniu, sau dacă vreți să adăugați ceva și nu știți ce, iată câteva idei:

– puteți schimba banalul aperitiv alcătuit din mezeluri cu unul din rulouri de pui sau porc, crochete de pui, pifteluțe (sau pârjoale, nu știu cum le numește fiecare) mici, rotunde, roșii umplute cu cremă de brânză de vaci sau clătite umplute cu această cremă.

Cum se fac acestea:

Rulouri din piept de pui sau pulpă de porc:

Este nevoie de carne bătută ca pentru șnițele, dar puțin mai subțire, pe care așezăm: un strat de cașcaval ras presărat cu sare și piper, un strat de ciuperci tăiate subțire, și la final felii de castraveți murați sau la oțet.  Putem înlocui castraveții cu cabanos. Rulăm cu grijă carnea și înfigem scobitori sau legăm de jur împrejur cu ață, ca să nu se desprindă și să iasă compoziția. Le dăm mai înâi prin făină, apoi prin sos obținut din ouă bătute, muștar și sare, iar la final, dar nu neapărat, prin pesmet. Le punem la prăjit în mult ulei. Se taie rondele imediat înainte de a fi servite.

Crochete de pui:

Carne tocată din piept de pui sau pulpe superioare în care se pun: măsline și gogoșar, tăiate cubulețe mici, albuș de ou, sare, piper și puțin unt sau margarină (cca 50 de gr la un piept de pui). Se formează crochete din pasta astfel obținută (ca la mititei) și se așază pe o tavă unsă cu margarină și tapetată cu făină. Se stropesc, opțional, cu zeamă de lămâie sau portocală și se dau la cuptor pănă se rumenesc puțin, cu ochiul la mic.

Roșii umplute cu cremă de brânză de vaci: roșiile întregi, se curăță de semințe și pulpă și se umplu cu o cremă făcută din brânză de vaci și smântână în care se pune sare și, opțional, puțin mărar. Se pot orna cu frunze de pătrunjel sau felii de măsline sau gogoșar, sau chiar feliuțe de roșii rămase de la tăierea capacului roșiilor.

Clătite cu cremă de brânză de vaci: prăjiți câteva clătite fără zahăr, pe care le umpleți cu aceeași cremă ca la roșii. Eu le tai în 2-3, astfel încât un capăt să fie tăiat drept, la rotund, iar celălalt oblic, ascuțit, le așez pe platou „în picioare”, cu partea dreaptă în jos. Aduc un aer deosebit platoului de aperitive J.

– friptura obișnuită poate fi înlocuită cu șnițele umplute la cuptor (le zic șobolănei🙂, așa le numeau părinții mei când eram mică, pentru a râde de mine și sora mea). Eu le fac fie din pulpă de porc, fie de vită (e mai bună carnea de vită pentru că se strânge la copt), umplută cu carne tocată amestec de porc și vită în care pun condimente după gust, ceapă tocată mărunt, sare, usturoi. Se pot pune ciuperci tăiate, cașcaval, spanac, gogoșari etc, dar eu prefer doar carnea. Le fac astfel: după ce umplu șnițelele bătute cu carnea tocată, le leg cu ață pentru a nu se desface, le prăjesc puțin pe toate părțile până își schimbă culoarea, apoi le așez în tavă alături de ceapă, usturoi, morcov, țelină, piper boabe, sare, apă cât să cuprindă legumele și puțin vin și le dau la cuptor. Desprind ața de pe ele înainte de a fi servite. Se servesc calde, fără a fi tăiate.

Un răspuns to “Idei la meniul de Crăciun”

  1. mama Says:

    DELICIOASE !!!!!!!!!!!!!!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: