Ştiaţi că… 8 martie…

…este de fapt o pseudo-sărbatoare de origine comunistă? Această aşa-zisă “Zi a Femeii” este o inovaţie cu substrat ideologic, instituită la noi numai o dată cu regimul comunist (şi care ar fi trebuit să dispară de la sine, concomitent cu acesta).

Originea sărbatorii se leagă de numele  militantei revoluţionare Clara Zetkin, un fel de Ana Pauker mai rasata, care a lansat propunerea respectivă în cadrul Conferinţei Internaţionale a Femeilor Socialiste desfăsurată in anul 1910 la Copenhaga.

Comuniştii şi socialiştii au ţinut pentru prima oară această sărbătoare “roşie” in anul 1911. Ziua de 8 martie nu a fost aleasă întâmplator: în această zi avusese loc, la New York, în anul 1857, o mare mişcare de protest a ţesătoarelor incitate la “lupta de clasă” şi la abolirea valorilor tradiţionale (inclusiv a celor religioase), in spiritul ateo-materialist al stângii revoluţionare.

Mă gândeam la un moment dat să renunţ la sărbătorirea acestei zile, dar apoi… „de ce să nu am totuşi o zi în care soţul meu să mă alinte mai mult, să facă unele lucruri în locul meu sau să îmi aducă un cadou?” :D. Nu vine doar din egoism, ci pur şi simplu mi se pare o idee bună ca femeile, şi în special mamele să aibă o zi a lor, căci…să recunoaştem, fac mult mai multe în casă decât bărbaţii! Femeile îndură mai multe, fac sacrificii mai multe. Şi bărbaţii se simt bine când oferă o floare femeii iubite într-o zi dedicată doar ei.

Aşa că am hotărât să nu mă gândesc de unde vine această sărbătoare, chiar dacă scopul ei la început era unul urât. Acum lucrurile stau cu totul altfel, sunt sigură că nimeni nu ţine această sărbătoare pentru ce însemna ea la început sau pentru că era sărbătorită de comunişti. Nu aş vrea să „dispară” ziua femeii, ne face să ne simţim iubite, eventual să fie schimbată data, dar pentru ce bătaie de cap? E cunoscută de prea mult timp această zi ca fiind a femeilor, ca să încercăm să o schimbăm, să punem altă dată pentru ea.

Singurul lucru care mă întristează este că pică de fiecare dată în post, dar cine vrea să se bucure şi de zi şi de post, dacă are voinţă, reuşeşte să le împace. 😉

Aşadar… LA MULŢI ANI tuturor femeilor, şi în special mămicilor! Să aveţi o zi cât mai frumoasă şi plină de veselie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: